Zašto prvo investirati u solarne sisteme za zagrevanje vode

Ako vam je nekad u kući nenadano nestalo struje, verovatno ste vrlo brzo shvatili za šta vam je sve ona potrebna i koliko je uzimamo “zdravo za gotovo”. Zato, ukoliko razmišljate kako bi ste mogli da smanjite potrošnju struje, dobro je znati da neki kućni uređaji troše više energije od drugih. Brojna istraživanja su pokazala da su uređaji najveći potrošači električne energije u jednom domaćinstvu. Kada kažemo uređaji mislimo na veće potrošče kao što su: zamrzivači, frižideri, mašine za pranje i sušenje veša, sudomašine, električni šporeti i najveći među njima njegovo veličanstvo BOJLER. Zagrevanje vode nam tokom godine odnese mnogo novca, a sa solarnom energijom, veoma lako se može uštedeti i do 50% struje.

Sunce - večan izvor energije!

Dokle god imamo dovoljno sunca, možemo uživati u besplatnoj električnoj energiji. Sve je više kuća i poslovnih objekata sa solarnim panelima na krovu, a većina njih služi za zagrevanje vode.

Kako ovakvi sistemi rade, koliko su efikasni, koliko sve to košta i kada će se investicija isplatiti? U ovom tekstu otkrićete sve pogodnosti solarnih kolektora za zagrevanje vode. Zato krenite sa nama u istraživanje.

Kako cena struje konstantno raste, privreda i domaćinstva se okreću alternativnim izvorima energije. Većina energije koja je dostupna na Zemlji dolazi nam od Sunca, a čak i energija koju crpimo iz vetra, vode, biomase i svih fosilnih goriva zapravo potiče iz ovog izvora. Odgovarajućom tehnologijom možemo iskoristiti ovaj besplatan, ekološki i večni izvor energije. Solarna tehnologija već se koristi za unapređenje životnog standarda. Osim što predstavlja odličan izbor u objektima na udaljenim područjima gde je mogućnost priključenja na elektrodistributivnu mrežu otežan ili ne postoji, solarna tehnologija omogućava i energetsku nezavisnost od elektrodistributivne mreže u objektima sa postojećim priključkom.

Korišćenjem ove energije možemo obezbediti dobijanje tople vode i struje iz obnovljivog izvora energije koji ne emituje štetne gasove, a time utičemo i na ublažavanje nastalih klimatskih promena.

Koliko se isplati solarni sistem za zagrevanje vode?

Da li ste primetili da je sve više solarnih panela na krovovima kuća, fabrika, restorana, hotela u Srbiji? To je zbog toga što ugradnjom solarnih sistema za zagrevanje vode ostvarujete i značajnu uštedu u potrošnji električne energije. U tome pomažu i povoljni krediti za energetsku efikasnost koji se mogu dobiti u nekoliko banaka. Period otplate investicije kreće se od 2 do 5 godina, što zavisi od raznih parametara. Iskustva pokazuju da su računi za struju kod korisnika u domaćinstvima smanjena za najmanje 50%, dok se uštede u restoranima kreću i preko 70%.

Potencijal solarne energije

Naučna istraživanja su pokazala da Srbiji ima godišnje oko 2200 sunčanih sati. Kada je vedar i sunčan dan po kvadratnom metru može se akumulirati i do 1000 W energije. Sa povećanjem oblačnosti, ova količina energije opada. Sistem radi i kada je oblačno, čak i zimi kada su temperature u minusu uz uslov da indeks UV zračenja bude veći od 3.

Solarne sisteme za grejanje vode delimo na Termosifonske i Split sisteme.

Termosifonski sistem, ili kod nas poznat kao Solarni bojler za krovnu montažu obezbeđuje od 120 do 200 litara tople vode i najjeftiniji je i najjednostavniji solarni sistem za zagrevanje vode. I solarni kolektor i bojler se instaliraju na krovu.

Kod Split sistema, samo se solarni kolektor nalazi na krovu dok je bojler u unutrašnjosti objekta. Modifikovani Split sistem se može koristiti i za dogrevanje vode u sistemu za grejanje, što značajno umanjuje troškove koji se izdvajaju za kupovinu energenata, pošto je sunčeva energija za razliku od peleta, drva za ogrev, uglja i struje potpuno besplatna.

Ovi izvori se nazivaju obnovljivim izvorima energije jer se prirodno obnavljaju. Dan za danom sunce sija, biljke rastu, vetar duva i reke teku.

Obnovljivi izvori energije bili su glavni izvor energije tokom većeg dela ljudske istorije.

Ukoliko imate nedoumicu u vezi sa ulaganjem u solarne sisteme za besplatno zagrevanje vode, slobodno nam pošaljite pitanje na info@sorabi.rs, a naši stručnjaci će se potruditi da vam odgovore u što kraćem roku.

Solarni Bojleri more_vert

Saznajte više

Solarni Bojleri close

Termosifon ili sistem sa prirodnom cirkulacijom je najjednostavnija vrsta sunčevog toplovodnog sistema za zagrevanje sanitarne vode.

Saznajte više
Solarni Sistemi Split more_vert

Saznajte više

Solarni Sistemi Split close

SPLIT sistemima je moguće obezbediti velike količine tople vode za hotele, restorane, motele, bolnice, stacionare i druge objekte.

Saznajte više
Grejanje Prostora more_vert

Saznajte više

Solarno Grejanje Prostora close

SOLARNI sistemi za GREJANJE PROSTORA u velikoj meri se oslanjaju na SPLIT sisteme za zagrevanje sanitarne vode. Kubikaža grejnog prostora odredjuje kapacitet sistema koji je neophodan za njegovo zagrevanje.

Saznajte više