Zašto je sve više solarnih panela na krovovima?

Ako ste putovali u Grčku, sigurno ste primetili da veliki broj privatnih kuća, hotela, restorana i vila za izdavanje na krovu ima solarne panele. Oni im obezbeđuju veliku količinu besplatne tople vode, čime ostvaruju značajnu uštedu. Ta ušteda na električnoj energiji godišnje se meri u milijardama evra. U Grčkoj ekspanzija korišćenja solarne energije traje već decenijama, a njihove fabrike su svoj nivo kvaliteta i proizvodnje dovele na vrhunski nivo.

Zato smo mi odabrali da za sisteme koje ugrađujemo koristimo upravo proizvode iz Grčkih fabrika, koje preko 40 godina proizvode solarne panele, solarne bojlere i ostale potrebne elemente.

Sve je više solarnih panela i na krovovima kuća i fabrika u Srbiji. Kako cena struje konstantno raste, privreda i domaćinstva se okreću alternativnim izvorima energije. U tome pomažu i povoljni krediti za energetsku efikasnost koji se mogu dobiti u nekoliko banaka.

Šta dobijate instalacijom solarnih sistema

Ugradnjom SOLARNIH SISTEMA za zagrevanje vode ostvaruju se značajne uštede u potrošnji električne energije. Period otplate investicije kreće se od 2 do5 godina što zavisi od raznih parametara. Garantni rok panela koje SORABI RS ugradjuje u svoje sisteme je 10 godina dok iskustvo govori da im je realni vek trajanja duži od 25 godina.

Činjenica da je sunčeva energija potpuno besplatna i da je vek trajanja solarnih sistema značajno duži od perioda otplate investicije, govori u prilog tome da se instalacijom sistema za zagrevanje sanitarne vode zaista ostvaruju velike uštede. Iskustvo pokazuje da su računi za struju kod korisnika u domaćinstvima smanjena za najmanje 50%, dok se uštede u restoranima kreću i preko 70%. Bojleri su najveći potrošači sve skuplje i skuplje električne energije.

Naučna istraživanja su pokazala da Srbiji ima godišnje oko 2200 sunčanih sati. Kada je vedar i sunčan dan po kvadratnom metru može se akumulirati i do 1000 KW. Sa povećanjem oblačnosti, ova količina energije opada. Sistem radi i kada je oblačno, dovoljno je da UV zračenje bude veće od 3, čak i zimi kada su temperature u minusu.

Vrste solarnih sistema za zagrevanje vode

Solarne sisteme za grejanje vode delimo na Termosifonske i Split sisteme

Termosifonski sistem, ili kod nas poznat kao Solarni bojler za krovnu montažu obezbeđuje od 120 do 200 litara tople vode i najjeftiniji je sistem. I solarni panel i bojler se montiraju na krovu.

Kod Split sistema, samo se solarni panel nalazi na krovu, dok je bojler u unutrašnjosti bojlera. Split sistem se može koristiti i za dogrevanje vode u sistemu za grejanje, što značajno umanjuje troškove grejanja, pošto je sunčeva energija za razliku od peleta, drva za ogrev, uglja i struje potpuno besplatna.

Solarni Bojleri - Termosifon more_vert

Saznajte više

Solarni Bojleri close

Termosifon ili sistem sa prirodnom cirkulacijom je najjednostavnija vrsta sunčevog toplovodnog sistema za zagrevanje sanitarne vode.

Saznajte više
Solarni Sistemi Split more_vert

Saznajte više

Solarni Sistemi Split close

SPLIT sistemima je moguće obezbediti velike količine tople vode za hotele, restorane, motele, bolnice, stacionare i druge objekte.

Saznajte više
Grejanje Prostora more_vert

Saznajte više

Solarno Grejanje Prostora close

SOLARNI sistemi za GREJANJE PROSTORA u velikoj meri se oslanjaju na SPLIT sisteme za zagrevanje sanitarne vode. Kubikaža grejnog prostora odredjuje kapacitet sistema koji je neophodan za njegovo zagrevanje.

Saznajte više
picture_as_pdf Cenovnik solarnih sistema