Zašto ne treba kupovati kineske otvorene sisteme sa slobodnim padom vode (kineski solarni paneli)?

Kao što ste možda već videli na nekom od objekata ili u pretrazi na internetu, u Srbiji (za razliku od EU zemalja) prodaja otvorenih sistema za snabdevanje vodom (koji su sličnog izgleda kao Termosifonski sistemi - solarni bojleri .) nije još uvek zabranjena. Ako se pitate zašto bi i kod nas trebali biti zabranjeni pročitajte članak do kraja.

Podudarnost između Termosifonskih sistema pod pritiskom (solarni bojleri) i kineskih otvorenih sistema ogleda se samo u, na prvi poged, sličnom izgledu sa daljine i u tome što bez obzira na mnogobrojne nedostatke kineskih sistema i jedni i drugi zagrevaju vodu.

Pređimo sada na značajne razlike izmedju solarnih bojlera i kineskih otvorenih sistema.

x
x

BEZBEDNOST

Zbog načina na koji funkcioniše, temperatura tople vode kod kineskih sistema u letnjim mesecima dostiže 100°C (temperatura ključale vode) što predstavlja opasnost za vas i vašu porodicu. Možete li zamisliti situaciju da prilikom tuširanja kroz bateriju tuša dobijete vrelu vodu? Opekotine i posledice mogu biti strašne. Ako se pitate kako voda može da vri u bojleru, odgovor je veoma jednostavan - oni umaju rupu na vrhu kroz koju uzlazi vodena para.

Sa druge strane temperatura vode kod solarnih bojlera, pri standardnom korišćenju, ne prelazi 70°C i to ne zbog manje efikasnosti već zbog činjenice da se pri korišćenju tople vode ovaj bojler automatski dopunjuje hladnom vodom iz gradske mreže što kod kineskih sistema nije slučaj. Na taj način solarni bojler bukvalno hladi samog sebe. Kada iz njega istočite recimo 1l tople vode automatski će u njega ući 1l hladne vode. Kineski sistemi se dopunjuju kada im senzor u bojleru da signal za to. Bojler moze biti i poluprazan, pa veoma brzo dostiže temperaturu vode koja može biti veoma opasna.

SANITARNA ISPRAVNOST VODE

Solarni bojer je konstruisan tako da je voda u njemu apsolutno sanitarno ispravna i bezbedna za upotrebu. Voda je pod pritiskom a tečno staklo, kojim je obložena unutrašnjost bojlera, u saglasnosti je sa svim propisima EU. Sa druge strane činjenica da kineski sistemi imaju otvor na vrhu bojlera vodu čini sanitarno neispravnom te nije preporučljiva za bilo kakvu ljudsku upotrebu, čak ni tuširanje. Kroz takav otvor u bojler mogu dospeti razne nečistoće koje donosi vetar, ali i bakterije, insekti itd...

PRITISAK - pritiska zapravo nema

Kod solarnih bojlera (termosifonskih sistema) pritisak vode u bojleru obezbeđuje gradska mreža na koju je Vaš objekat povezan što obezbeđuje ugodnost korišćenja kao i kod standardnih bojlera. Kod kineskih sistema isti se obezbedjuje visinskom razlikom izmedju tzv. bojlera i potrošača (recimo slavine). Kako ovi bojleri imaju rupu na vrhu, istakanje tople vode iz njih možete uporediti sa istakanjem goriva iz rezervoara automobila. Posledica toga je veoma nizak pritisak tople vode u odnosu na hladnu.

Kako su tuševi i slavine projektovani tako da mešaju dve vode (toplu i hladnu) približno istog pritiska, ova pojava manifestuje se time da u potrošaču, uzmimo tuš bateriju kao primer, ne možete dobiti mlaku vodu već će kroz veći broj rupica proteći hladna a kroz manji broj ključala vrela voda. Iskustva kupaca kineksih sistema (koji zapravi nisu znali šta su tačno kupili) pokazuje da je tuširanje veoma neugodno (većina njih je pre ili kasnije zamenila kineski sistem).

OŠTEĆENJA NA INSTALACIJI

Usled veoma visoke temperature vode kod kineskih sistema postoji mogućnost oštećenja instalacije vode kao i oštećenja slavina, tuš baterija i dr. što se za solarne bojlere ne može reći jer u većini slučajeva funkcionišu u propisanim temperaturnim okvirima proizvodjača cevi i prateće opreme.

STEPEN ISKORIŠĆENJA

Stepen iskorišćenja solarnih bojera pod pritiskom daleko je veći nego kod kineskih otvorenih sistema. Naime, dok kineske sisteme možete koristiti samo tokom letnjih meseci, naši solarni bojleri rade tokom čitave godine. Glikol (netoksični antifriz) koji se zagreva u panelima je vrsta antifriza čija je temperatura smrzavanja čak - 33°C što obezbeđuje mogućnost korišćenja sistema tokom čitave godine.

Sada se verovatno pitate kako možete uštedeti tokom zimskog perioda. Odgovor na Vaše pitanje leži u činjenici da naši solarni sistemi mogu tokom zimskog perioda postići prosečne temperature od nekih 25 - 30°C. Kako u sebi sadrži električni grejač, solarnom bojleru je mnogo lakše (i uz korišćenje mnogo manje električne energije) da zagreje vodu od 30°C do željene temperature nego što je standardnom bojelru potrebno da je zagreje od 5°C (koliko obično bude temperatura vode u gradskoj mreži u zimskom periodu) do iste željene temperature.

RADNI VEK

Radni vek solarnog bojlera Sorabi je preko 25 godina. Efikasni solarni kolektori sa bakarnim cevima, glikol kao fluid koji se zagreva na suncu i bojler sa tečnim staklom u svojoj unutrašnjosti obezbedjuju veoma dug radni vek. Sa druge strane kineski sistemi proizviode se od materijala upitnog porekla jer prave podatke o tome ne možete dobiti ni od proizvođača ni od prodavaca. Ako uporedimo težinu praznog bojlera od 200lit termosifosnkog sistema (70kg) i kineskog sistema (28kg) možemo čak i laički zaključti da se pored upitnog porekla materijala kod kineskih sistema radi i o značajnom zakidanju na količini, što u mnogome utiče na kvalitet proizvoda. Vakuumske cevi kod ovih sistema su izradjene od veoma tankog stakla, veoma lako pucaju, tako da pri svakom većem nevremenu morate biti spremni da zamenite bar nekoliko njih, morate ih uvek imati u rezervi.

EFIKASNOST SISTEMA

Kako se kod kineskih sistema voda koju koristite greje direktno na suncu, prolazeći kroz ceo sistem cevi za zagrevanje, ona za sobom ostavlja kamenac pa taj sistem, pored svih ostalih nedostataka, pati i od smanjene efikasnosti iz godine u godinu. Solarni bojleri sa druge strane rade po principu izmenjivača toplote. Glikol (netoksični antifriz) se zagreva u kolektorima i po termosifonskom principu (sve sto je toplo ide naviše), kada UV zračenje pređe vrednost 3 kreće prema izmenjivaču u bojleru.

Prenoseći toplotu na vodu glikol se hladi i preko povratne (hladne) cevi vraća na početak solarnih kolektora na ponovno zagrevanje. Ceo proces se odvija se bez dodatne regulacije (nisu potrebne pumpe, senzori, kontroleri itd.). Kako se glikol menja na period od 5 – 7 godina nema bojazni da će se instalacija izolovati stvaranjem kamenca na unutrašnjim zidovima cevi i na taj način sprečiti prenos toplote sa glikola na vodu.

x
x

CENA – Da li se isplati kineske solarne panele

Kao što smo rekli na početku ovog članka, tehnički gledano, za isti novac možete kupiti približno 50% veći kineski sistem u odnosu na solarni bojler (temrosifonski sistem). Ali, kineski sistem ne funkcioniše isto kao solarni bojler, on se jednom dnevno napuni i onda voda iz njega slobodnim padom ide do vašeg tuša sve do sledećeg punjenja. Dakle kada Vi potrošite 20lit tople vode u bojleru od 200lit će ostati 180 lit. Ako potrošite 70lit u njemu će ostati 130lit. Da li se može smatrati prevarom kupaca činjenica da to zapravo nije bojler od 200lit jer je njemu to zapravo maksimalna zapremina? Za razliku od njih, u solarnim termosifonskim bojlerima pod pritiskom imate konstantnu zapreminu, kada istočite 20lit vode u njega će automatski ući novih 20lit, tako da će on u svakom trenutku imati 200lit. Ako ste pažljivo pročitali članak do sada ste mogli zaključiti da pri kupovini kineskog solarnog sistema morate računati i na druge troškove: lečenja (jer je velika verovatnoća da se korisnik može povrediti kipućom vodom ili u organizam uneti sanitarno neispravnu vodu), rezervnih cevi (jer se veoma lako lome i pri manjem nevremenu), plaćanje regularnih računa za elektručnu energiju (kineski sistemi se moraju ispustiti u zimskom periodu), zamene ostale vodovodne opreme (slavine, ventili, tuš baterije i ostalo - stradaju mnogo brže zbog konstantnog opterećenja vrelom vodom). I zato dobro razmislite kada sledeći put na interentu krenete u potragu za kupovinom solarnih sistema, ono sto definitivno ne bi trebali da ukucate je - kineski solarni paneli cena.

Solarni Bojleri more_vert

Saznajte više

Solarni Bojleri close

Termosifon ili sistem sa prirodnom cirkulacijom je najjednostavnija vrsta sunčevog toplovodnog sistema za zagrevanje sanitarne vode.

Saznajte više
Solarni Sistemi Split more_vert

Saznajte više

Solarni Sistemi Split close

SPLIT sistemima je moguće obezbediti velike količine tople vode za hotele, restorane, motele, bolnice, stacionare i druge objekte.

Saznajte više
Grejanje Prostora more_vert

Saznajte više

Solarno Grejanje Prostora close

SOLARNI sistemi za GREJANJE PROSTORA u velikoj meri se oslanjaju na SPLIT sisteme za zagrevanje sanitarne vode. Kubikaža grejnog prostora odredjuje kapacitet sistema koji je neophodan za njegovo zagrevanje.

Saznajte više

Ono što smo najčešće čuli od prevarenih kupaca kineskih sistema je: "Ma ne bi to postavio na kuću ni džabe da mi daju."