Solarni bojler - otplatiš ga za 2 godine, koristiš 3 decenije

Kada pričamo o solarnoj energiji i solarnim panelima, uglavnom svima prvo padne na pamet da proizvode struju. A zapravo, solarna energija najbolju iskorišćenost ima u zagrevanju vode. Solarni sistemi za proizvodnju struje su veoma komplikovani i skupi. Dugoročno je to svakako dobra investicija, ali, potrebna je ozbiljna količina para da bi se ovaj projekat završio.

Sa druge strane, solarni bojler je daleko jeftiniji, a ostvaruje najveću uštedu. Preko 50% struje koju potrošimo u toku jedne godine ode na zagrevanje vode.

A zamislite ovaj scenario: dovedete toplu vodu do veš mašine i sudo mašine. WOW! Ogromna ušteda!

Na ovaj način, štedite novac višestruko. Grejač će duže trajati a računi za struju će biti manji. Genijalno, zar ne? A čak i zimi, kada temperature budu niske, opet ostvarujete uštedu.

Naravno, potrebni su iskusni majstori da naprave ovaj sistem, ali, o tome ćemo pričati drugi put. I sama ušteda koja se ostvaruje zagrevanjem vode za kupanje, pranje posuđa i osnovne potrebe je velika.

Solarni bojler je sve popularniji u Srbiji, zbog sve većeg broja sunčanih dana, a i povoljnih kredita koje obezbeđuju banke sa kojima sarađujemo. Zapravo, vi kredit otplatite samom uštedom, a čak ostvarite i pravo na povrat sredstava (do 20%).

Koliko je isplativo koristiti solarni bojler u Srbiji?

Sve više osećamo promenu klime, pa tako imamo sve više sunčanih dana. Samim tim, povećava se i isplativost korišćenja solarnih panela za zagrevanje vode. Za domaćinstvo od 3 korisnika dovoljno je ugraditi bojler od 120 litara, za četvoročlano domaćinstvo od 160 litara, a za domaćinstva koja broje više članova najbolje je ugraditi solarni bojler od 200 litara.

Kao što smo već rekli u naslovu, početna ulaganja se mogu vratiti već za dve godine (to zavisi od količine tople vode koju koristi vaše domaćinstvo), a narednih 23 i više godina imaćete potpuno besplatnu toplu vodu.

Termosifonski sistem za pripremu sanitarne tople vode koristi delovanje gravitacije i finu ali primetnu razliku gustine (i relativne mase) između hladne i tople tečnosti. Pri tom se zagrejana tečnost podiže, a ohlađena spušta. Uređaj radi sam po sebi, bez pumpe i složenih upravljačkih sklopova, pa ne zahteva nikakvo dodatno održavanje.

Rezervoar tople vode mora biti postavljen iznad kolektora. Ova zamisao omogućuje potpuno nezavisan i bešuman rad sistema, bez ikakvog strujnog priključka.

Da li su solarni bojleri pouzdani?

Ovaj sistem se postavlja na metalni stalak koji mu omogućava potreban nagib. U zavisnosti od podneblja, uglavnom se postavlja pod uglom od 30 do 45 stepeni. Sistem se u najvećem broju slučajeva postavlja okrenut prema jugu, kako bi najviše toplote prikupio popodne.

Bitan preduslov za montažu solarnog bojlera jeste da je krovna konstrukcija jaka, kako bi izdržala težinu sistema.

Rezervoar za toplu vodu je izrađen od nerđajućeg čelika i izolovan poluetirenskom penom, kako bi se toplotni gubici sveli na minimum. Staklo na solarnom kolektoru je nesalomivo (SECURIT), a garancija je 15 godina.