Solarni bojler - otplatiš ga za 2 godine, koristiš 3 decenije

Kada pričamo o solarnoj energiji i solarnim panelima, uglavnom svima prvo padne na pamet da proizvode struju. A zapravo, najveći stepen iskorišćenja solarne energije je u slučaju zagrevanju vode. Solarni sistemi za proizvodnju struje su, u odnosu na sisteme za zagrevanje vode, skuplji. Dugoročno je to svakako dobra investicija ali je potrebno mnogo više ulaganja što značajno produžava period otplate.

Sa druge strane, solarni bojler je daleko jeftiniji, a ostvaruje najveću uštedu. Preko 50% struje koju potrošimo u toku jedne godine ode na zagrevanje vode.

A zamislite ovaj scenario: dovedete toplu vodu do veš mašine i sudo mašine. WOW! Ogromna ušteda!

Na ovaj način, štedite novac višestruko. Grejači će duže trajati a računi za struju će biti manji. Genijalno, zar ne? I sama ušteda koja se ostvaruje zagrevanjem vode za kupanje, pranje posuđa i osnovne potrebe je velika. A čak i zimi, kada temperature budu niske, opet ostvarujete uštedu jer sve sunčaniji dani to dozvoljavaju.

Naravno, potrebni su iskusni majstori da instaliraju ovaj sistem ali, o tome ćemo pričati drugi put.

Solarni bojler je sve popularniji u Srbiji, zbog sve većeg broja sunčanih dana, a i povoljnih kredita koje obezbeđuju banke sa kojima sarađujemo. Pored toga, sertifikovana oprema koju nudimo podleže subvencijama Ministrastva gradjevinarstva Republike Srbije, pa možete dobiti i bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 50% od vrednosti investicije. Zapravo, vi kredit otplatite samom uštedom a čak ostvarite i pravo na povrat sredstava (do 20%) kod banaka koje nudi kredite za energetsku efikasnost.

Koliko je isplativo koristiti solarni bojler u Srbiji?

Sve više osećamo promenu klime, pa tako primećujemo sve više sunčanih dana, čak i tokom zime. Samim tim, povećava se i isplativost korišćenja solarnih kolektora za zagrevanje vode. Za domaćinstvo od 3 korisnika dovoljno je ugraditi bojler od 120 litara, za četvoročlano domaćinstvo od 160 litara, a za domaćinstva koja broje više članova najbolje je ugraditi solarni bojler od 200 litara.

Kao što smo već rekli u naslovu, početna ulaganja se mogu vratiti već za dve godine (to zavisi od količine tople vode koju koristi vaše domaćinstvo), a narednih 20 i više godina imaćete potpuno besplatnu toplu vodu.

Termosifonski sistem za pripremu sanitarne tople vode koristi delovanje gravitacije i finu ali primetnu razliku gustine (i relativne mase) između hladne i tople tečnosti. Pri tom se zagrejana tečnost podiže, a ohlađena spušta. Uređaj radi sam po sebi, bez pumpe i složenih upravljačkih sklopova, pa ne zahteva nikakvo dodatno angažovanje.

Rezervoar tople vode - bojler- mora biti postavljen iznad kolektora. Ova zamisao omogućuje potpuno nezavistan i bešuman rad sistema, a dodatnu sigurnost pruža činjenica da bojler nije u prostoru u kome se najviše koristi topla voda, te je mogućnost da dodje do interakcije vode i struje svedena na minimum.

Da li su solarni bojleri pouzdani?

Ovaj sistem se postavlja na pocinkovani stalak koji mu omogućava potreban nagib prema sunčevim zracima. U zavisnosti od podneblja, uglavnom se postavlja pod uglom od 30 do 45 stepeni. Sistem se u najvećem broju slučajeva postavlja okrenut prema jugu, kako bi u što dužem periodu u toku dana bio izložen sunčevim zracima.

Bitan preduslov za montažu solarnog bojlera jeste da je krovna konstrukcija dovoljno jaka, kako bi izdržala težinu sistema.

Rezervoar za toplu vodu je izrađen od nerđajućeg čelika, obložen tečnim staklom iznutra i izolovan poluetirenskom penom sa spoljašne strane, kako bi se toplotni gubici sveli na minimum. Staklo na solarnom kolektoru je kaljeno (SECURIT), a garancija je 10 godina.

Solarni Bojleri more_vert

Saznajte više

Solarni Bojleri close

Termosifon ili sistem sa prirodnom cirkulacijom je najjednostavnija vrsta sunčevog toplovodnog sistema za zagrevanje sanitarne vode.

Saznajte više
Solarni Sistemi Split more_vert

Saznajte više

Solarni Sistemi Split close

SPLIT sistemima je moguće obezbediti velike količine tople vode za hotele, restorane, motele, bolnice, stacionare i druge objekte.

Saznajte više
Grejanje Prostora more_vert

Saznajte više

Solarno Grejanje Prostora close

SOLARNI sistemi za GREJANJE PROSTORA u velikoj meri se oslanjaju na SPLIT sisteme za zagrevanje sanitarne vode. Kubikaža grejnog prostora odredjuje kapacitet sistema koji je neophodan za njegovo zagrevanje.

Saznajte više