Da li znate da je gubitak toplote kroz prozore preko 40%? Zato je mnogo važno da izaberete profil koji je prilagodljiv i čuva toplotu unutra zimi, a leti čini vaš dom hladnijim. Energetska efektivnost zavisi od profila, termopana i vrste distancione lajsne.

Energetska efikasnost pored toga što predstavlja dobrobit za našu okolinu a samim tim i naše zdravlje, uveliko utiče i na kućni budzet. Unapređenje energetske efikasnosti već dugo je IMPERATIV u svetu građevinarstva. Budući da se najveći energetski gubici ostvaruju kroz prozore, čak do 40%, prvi korak ka smanjenju računa i ostvarivanju uštede jeste zamena stolarije. Nove generacije PVC profila sa 5 ili 6 komora u kombinaciji sa kvalitetnim niskoemisionim staklom i kvalitenim okovima obezbeđuju energetsku efikasnost objekta pružajući vrhunsku termo i zvučnu izolaciju.

Da biste osigurali komfor u kući i kancelariji mnogo je važno da posvetite dovoljno pažnje kod izbora prozora na faktore kao što su zvučna I toplotna izolacija. Buka je jedan od najpotcenjenijih faktora koji utiču na naše zdravlje, a dobra toplotna izolacija će smanjiti suvišne račune za zagrevanje i rashlađivanje . Odgovarajući profil će osigurati da Vaš dom bude tih, spokojan, hladan leti i topao zimi. Sorabi u svojoj ponudi ima TROCAL PVC prozore koji poseduju vrhunske izolacione karakteristike. Jedinica mere za toplotnu izolaciju jeste U-vrednost koja predstavlja prolaznost jedinice tolote kroz određenu porvšinu i teži se ka tome da bude što manja. Dakle, . materijali koji propuštaju više toplote imaju veće U-vrednosti, dok materijali koji propuštaju manje toplote kroz njih imaju niže U-vrednosti.

Prednosti energetski efikasnih prozora uključuju:
Smanjenje troskova - energetski efikasno ostakljenje smanjuje gubitak toplote.
Mir i tišina - ne samo da održavaju toplinu, energetski efikasni prozori izoluju vaš dom od spoljašnje buke.
Smanjena kondenzacija - energetski efikasno ostakljenje smanjuje nakupljanje kondenza na unutrašnjost prozora.

Sorabi proizvodi PVC, drvene i aluminijumske prozore čija je vrednost U faktora od 0,9 do 1,6 a sve u skladu sa potrebama klijenata i namenom objekta na koji se ugrađuju.

U prosečnom domaćinstvu gotovo polovina električne energije troši se na zagrevanje vode. Naročito velike izdatke imaju fabrike za proizvodnju hrane, hoteli, moteli, restorani i dr. Instalacijom solarnih sistema za zagrevanje vode, klijenti ostvaruju velike uštede u novcu a u isto vreme značajno pomažu očuvanju životne sredine koristeći obnovljive izvore energije